Chokladcupcakes med makadamianötter

Om du gillar choklad, så är det här grejen för dig! Mörk choklad, vit choklad och nötter. Delisuse!






DU BEHÖVER
För ca 12 medelstora cupcakes
* 3 3/4 dl vetemjöl
* 1 dl kakao
* 1 tsk vaniljsocker
* 1 ½ tsk bakpulver
* 125 g rumsvarmt smör
* 2½ dl socker
* 2 ägg
* 1 dl mjölk
* ½ dl crème fraiche
* 2 dl grovhackade makadamianötter

Glasyr:
* 1 tsk vaniljsocker
* 2 msk kakao
* 5 dl florsocker
* 4 msk rumsvarmt smör
* 2-3 msk kallt kaffe, eller mjölk om du inte vill ha så starkt

Garnering:
* 1 dl hela makamamienötter
* 50 g vit choklad
* 50 g mörk choklad

GÖR SÅHÄR
1.
Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.

3. Vispa smör och socker poröst i en annan bunke.

4. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje.

5. Rör i mjölblndningen växelvis med mjölken och crème fraichen.

6. Rör i dom hackade makadamienötterna.

7. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt eller på en vanlig bakplåt.

8. Fördela smeten i formarna och sätt in i ugnen i 20-25 min.
Låt svalna.

9. Blanda ihop alla ingredientserna till chokladglasyren för utom kaffet/mjölken. Tillsätt kaffet/mjölken lite i tagen tills du fått önskad konsistens.

10. Glasera cupcakesen  med chokladglasyren. Tryck ner några makadamienötter i glasyren.

11. Smält först den vita chokladen i ett vattenbad och ringla över cupcakesen och sen den mörka och gör likadant.




Hallongrottor

Dom här hallongrottorna gjorde jag med min kusin Freja på lovet. Om du stoppar in hallongrottorna i frysen när dom har svalnat så håller dom sig färska och frysta hallongrottor är till och med godare än vanliga! :D 




Gulliga Freja som fyller med hallonsylt... <3



DU BEHÖVER

ca 40 st

* 250 g smör

* 1½ dl socker

* 4 dl vetemjöl

* 1dl marskanpulver

* 1½ tsk bakbulver

 

FYLLNING

1-2 dl hallonsylt



GÖR SÅHÄR
Rör mjukt smör och socker poröst. Arbeta in vetemjöl blandat med marsanpulvver och bakpulver.
Rulla ut till två längder och dela varje längd i ca 20 bitar. Forma bullar och lägg i pappersformar. Gör en ganska stor fördjupning i varje och lägg i en klick hallonsylt. Grädda ca 15 minuter i 175°.


Lycka till! <3 Kramar Fanny


Kladdkaka

                              Här kommer en klassisk kladdkaka, den är lätt att göra och den blir super god!
Du behöver:


Halloncheesecake & Chokladtårta

















Receptet på tårtorna kommer kanske ut senare någon gång...Så håll utkik! :D

KRAMAR FRÅN Fanny<3



Rosa märänger

Hej igen!
Här är det suuper goda receptet på maränger, jag och min kompis Thea gjorde dom  på bilden. Här kommer receptet.
Hoppas det smakar!

DU BEHÖVER
* 3 äggvitor
* 2 dl socker
* Eventuellt några droppar röd karamellfärg.
* 100g blockchoklad

GÖR SÅHÄR

1. Sätt ugnen på 100 grader.

2.  Vispa äggvitorna och sockret tills du kan hålla skålen över huvudet. Droppa i lite, lite karamellfärg.

3. Smörj en plåt med lite smör. Sprittsa ut smeten på plåten(precis hur du vill)och sätt in i ugnen i 45 minuter.

4. När marängerna är klara kan du börja smälta chokladen över sjudande vattenbad.
Doppa märängerna i chokladen och låt dom stelna.

Sen är det bara att hugga in! <3

 





LYCKA TILL!  Kramar Fanny<3



Snart... <3

Håller precis på att baka Halloncheesecake, den får ni se resultetet på i morn! KRAMAR <3

Nyttig chokladkaka utan mjöl

Saftig chokladkaka för oss chokladälskare, lägre GI och utan mjöl. Så ät med gott samvete!

GI-chokladkaka utan mjöl



DU BEHÖVER

* 100 gram mörk choklad, men inte med högre kakaohalt än 70%
* 125 gram smör
* 0,5 dl  färdigt kaffe
* 0,5 dl  flytande honung, ev. lite mer
* 2 st ägg
* 1 krm salt
* smör, till formen
* 2 dl valnötter, krossade till formen

GÖR SÅHÄR
1.
Sätt ugnen på 175 grader.
Bryt chokladen i små bitar. Smält den tillsammans med smöret i vattenbad. Blanda i kaffet och honungen.

2. Vispa äggen fluffiga med saltet i någon minut.

3. Vänd försiktigt ner (vispa inte) chokladblandningen i äggen.
Smöra en form, gärna en mindre springform, och bröa med valnötskrosset.

4. Häll smeten i formen och ställ in på ett galler i nedre delen av ugnen. Baka i 30-35 minuter.

5. Ta ut formen ur ugnen och täck med kökshandduk någon minut.

6. Servera med grädde och nötter, eller bär.

Kakan behåller sin saftighet och är lika god dagen efter!


LYCKA TILL!<3
KRAMAR Fanny



Hi hat cupcakes

Det här receptet är från Leilas underbara bok "A Piece Of Cake", dom kanske ser lite krångliga ut men följ receptet så kommer det att bli precis som du tänk dig. :D



DU BEHÖVER
12 st

Cupcake:
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl turkisk ypghurt
2 msk kallt kaffe
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad

Marängfrosting:
6 äggvitor
7 dl strösocker
lite citronsaft
2 tsk vaniljsocker

Chocolate coating:
350 g mörk choklad
3 msk olja

GÖR SÅHÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt poröst.
3. Smält smöret, lägg i yoghurten och kaffet och blanda i det i äggsmeten.
4. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den över vattenbad eller i micron.
6. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. 
7. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

Marängfrosting:
1. Blanda äggvitor, socker och saft av citron i en rostfri bunke. Vispa fluffigt för hand i ca 1 minut.
2. Sätt bunken i ett vattenbad. Vispa med elvisp tills sockerkristallerna smält och det blir luftigt som maräng. Du ska kunna se tydliga spår efter vispen. (Detta moment tog riktigt lång tid, stod i minst ½ timme, men då gjorde jag dubbel sats).
3. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa ner vaniljsockret. Vispa med elvisp ytterligare några minuter tills marängen tjocknat och svalnat.
4. Använd en sprits med rundtyll och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen. Lämna ca 1 cm runt kanten.
5. Låt stelna lite i kylen eller frysen.

Chocolate coating:
1.
Hacka chokladen och smält den i vattenbad eller i micron tillsammans med oljan.

2. Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna lite.

3. Ta fram cupcakesen och doppa varje marängtopp i chokladen. Pensla på mer choklad om det behövs
någonstans.

4. Låt stelna i kylen i ca 30 minuter.

Man kan förvara dess i kylen väl inplastade i ca 3 dagar, dom går även att frysa.

LYCKA TILL! <3 KRAMAR Fanny



Chokladbollar

                                                Klassiska chokladbollar....
                        
           

DU BEHÖVER
* 200 g margarin eller smör
* 2 dl socker
* 6 dl havregryn
* 2 tsk vaniljsocker
* 1 msk kakao
* 3 msk O'boy eller 4 msk kakao
* 4 msk kallt starkt kaffe
* Pärlsocker eller kokos för rullning 

GÖR SÅHÄR

1. Blanda alla ingredienserna utom kaffet och pärlsockret/kokosflarnen i en skål.

2. Tillsätt kaffet och blanda alltihop till en smet.

3. Forma smeten till bollar, cirka 3-4 centimeter i diameter och lägg dem på ett fat.

4.
Rulla sen bollarna i pärlsocker eller kokos och lägg dem på ett fat.


LYCKA TILL! <3 KRAMAR Fanny



Doughnuts

Doughnuts är en typisk Amerikansk grej...Man kanske tror att flottyrbakverk har högre fetthalt än vanliga bakverk, men så är det inte. Däremot har dom en kortare hållbarhet.

          

DU BEHÖVER
ca 30 st
* 8 1/3 dl vetemjöl
* 100 g smör eller margarin
* 2/3 socker
* ½ tsk salt
* ½ tsk stött kardemumma
* 50 g gäst
* 3 dl mjölk
* 1 ägg

Till kokning:
* minst 5 dl olja eller 500 g flottyr

Glasyr:
florsocker och röd karamellfärg, kan byta ut mot t ex. blå eller grön färg

GÖR SÄHÄR
1. Smula matfettet med mjölet och tillsätt sockret, saltet och kardemumman.

2. Värm mjölken till fingervarmt och rör ner jästen. Vispa upp ägget i degvätskan och tillsätt mjölblandningen.

3. Arbeta degen smidigt och ställ den att jäsa i 30 min övertäckt på en varm plats.

4. Arbeta igenom degen och dela den i 30 delar. Rulla varje bit till en boll. Forma ringar av bollen genom att göra ett hål i botten.

5. Låt munkarna efterjäsa 15 min övertäckta på en smord plåt.

6. Värm oljan eller flottyren till 180 grader, eller tills en bit vitt bröd blir gulbrun på en min.

7. Lägg ner munkarna 3-4 åt gången. Vänd dom efter 2 min och låt dom koka ljusbruna.

8. Ta upp munkarna med hålslev och låt dom rinna av på hushållspapper.

9. Glasyren: Blanda florsocker och karamellfärg till en fast smet. Doppa sedan munkarna i smeten några gånger tills dom blir rosa och fina. Toppa med lite strössel.


LYCKA TILL! <3 KRAMAR Fanny




Brownies

Eftersom det är många som vill att jag ska lägga ut lite mer recept på saker från Amerika, USA så kommer det nu!

                                            

DU BEHÖVER:

* 100 gram margarin
* 100 gram blockchoklad 
* 2 ägg
* 2,5 dl socker
* 1,5 tsk bakpulver
* 1 ½ dl vetemjöl                                                                            
* 100 gram blockchoklad

GÖR SÅHÄR
1. Börja med att sätta på ugnen på 175 grader.

2. Smälta margarinet med chokladen i en kastrull på inte allt för hög värme.
När chokladen har smältså låter du det svalna en liten stund.

3. Lägg sedan till äggen, bakpulver, vetemjöl och socker och blanda ihop det i kastrullen.
Rör den till en jämt och fin smet.

4. Placera smeten på bakplåtspapper, använd en  långpanna.
Grädda i ca 20 min.
När du ser att den börjar få färg och bli klar tar du ut pannan och låter den svalna en stund, sedan skär du bitarna i önskade storlekar.
Kom ihåg att Brownies bitarna inte brukar vara allt för stora.
Försök att skära bitarna så att det blir cirka 25 st bitar.

LYCKA TILL! <3 KRAMAR Fanny



Nyttiga vanilj-och-blåbärsbullar

Dessa vanlij och blåbärsbullar är lätta, har lägre GI p.g.a. linfröna och de innehåller bara hälften så mycket kalorier som vanliga bullar.

DU BEHÖVER
* 50 g jäst
* 2 1/2 dl minimjölk
* 100 g kesella vanilj 7,5%
* 1/2 dl flytande honung
* 1 dl ljus sirap
* 7-10 dl vetemjöl
* 1/2 dl linfrön
* 1 tsk kardemumma
* 1 tsk salt
* 1 tsk psylliumfrön

Fyllning:
* 100 g kesella vanilj 7,5%
* 1/2-1 dl frysta, tinade/ färska blåbär ( Rörs i hop med kesellan)

* kanel+vaniljsocker
* 1/2 dl hackad mandel 
* uppvispat ägg att pensla bullarna med

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med vaniljkesellan. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, sirap, kardemumma och salt och rör. Häll i linfrön, psylliumfrön och mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda den smidig innan du kavlar ut den på mjölat bakbord. Bred på kesella vanilj blandad med blåbären och pudra över med kanel och vaniljsocker. Rulla ihop till en rulle och skiva med vass kniv rullen i ca 20 skivor, lagom bulltjocka. Lägg dem i bakformar och låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad sötmandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 6 minuter. Låt svalna på galler


LYCKA TILL! <3 KRAMAR Fanny



Chokladsås

Här kommer ett enkelt och gott recept på chokladsås. Perfekt till glass, frukt eller bär.

DU BEHÖVER
* 2 dl vatten
* 2 dl socker
* ca 2 dl kakao, lite efter smak...

GÖR SÅHÄR
Sätt på en kastrull med vattnet, vänta tills vattnet är ljummet och häll sen i kakaon och sockret. Rör om tills den har tjocknat, eller kokat.

KLART!  Lycka till! Kramar  Fanny <3



Nyttiga Muffins

Goda och mättande muffins med både havre, nötter och mörk choklad i. Gott, nyttigt och med mycket bra innehåll.

DU BEHÖVER
ca 15 st
2-3 dl fullkornsmjöl av dinkel
1 dl havregryn/fiberhavregryn/nakenhavre
1 dl hackad mandel

1-2 msk flytande honung
2 tsk bikarbonat
5 msk grovhackad mörk choklad, minst 72% kakaohalt

1/2 dl rapsolja
2 dl naturell lättyoghurt vanilj

2 stora mogna bananer
1 uppvispat ägg

GÖR SÅHÄR
Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda samtliga torra ingredienser och kryddor i en bunke. När alla dessa är väl blandade tillsätter du under omrörning honung, rapsolja, vaniljyoghurt, mosad banan, mörk hackad choklad och det uppvispade ägget. Rör till en kladdig men sammanhållande smet. Klicka med en sked ut smeten i formar på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Låt svalna på galler. Goda nybakta såklart men går också utmärkt att frysa.


LYCKA TILL! <3 Kramar Fanny




"Nyttigt" veckan!

Idag börjar dagen som många längtat efter! Juste! Nyttighetsveckan! Tjohooo! xD

Den här veckan kommer det att komma ett recept om dan som är typ "nyttiga"! :D  Något önskemål på vad jag ska andvända min magi på för att det ska förvandla till något lite hälsosammare?

Hoppas ni följer med! Kram<3