Citroncheesecake
* 150 g digestivekex (ca 10 st)
* 50 g smör
Fyllning:
* 4 gelatinblad
* 2 ägg
* 400 g philadelphiaost
* 2 dl crème fraiche
* 1,5 dl socker
* 1 tsk vaniljsocker
* 1 stor citron, skal och saft.
Glasyr:
* 1 gelatinblad
* 2 msk socker
* 4 msk vatten
* 2 passionsfrukter
1. Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter).Ställ i kylen.
2. Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter.
3. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
4. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.
5. Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
6. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.
Glasyr:
1. Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter.
2. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.
3. Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv.