Ställ din fråga (del 1)
Favorit i repris
Klassisk Kladdkaka
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Vispa äggen och sockret så det blir pösigt.
4. Häll i smöret och vispa.
5. Mät i en liten skål upp vetemjöl, vaniljsocker och kakao och rör om med en sked. Rör sedan ner i smeten.
6. Smöra och bröa en form och häll i smeten.
Ta ut och låt svalna.
Karameller
Mumma..!
Urgulligt, eller hur??
Blåbärs och Hallonpaj
* 150 g smält smör
* 3 dl vetemjöl
* 3 dl havregryn
* 1/2 dl socker
* 1 tsk bakpulver
* 1 msk vaniljsocker
* sirap, honung, nötter eller frön
* 1 pkt frysta hallon och blåbär
* 1dl kokos
1. Rör ner ett par matskedar sirap och honung i det smälta smöret.
2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, häll därefter ner smörblandningen.
3. Lägg bären i smord ugnsfast form, strö över lite socker och potatismjöl.
4. Fördela den kladdiga pajsmeten över bären. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Chokladdoppade maränger
Tortilliasnittar
För 3 st bröd
* ca 500 g Grevéost
* salami av något slag
* 6 tortilliabröd
1. Riv osten och lägg lite i ett lager på ett tortilliabröd, lägg sen på salami och ett till lager ost. Ta det andra tortilliabrödet och lägg över allt.
2. Sätt på en stekpanna, utan smör, och lägg i brödet. Stek tills osten har smält och vänd sedan så du får samma gyllenbruna färg på båda sidorna.
Du får trycka och platta till lite på brödet för att det ska smälta ihop.
3. Snitta upp och bjud!
Lycka till!
Kraaaaamar Fanny♥
Citroncheesecake
* 150 g digestivekex (ca 10 st)
* 50 g smör
Fyllning:
* 4 gelatinblad
* 2 ägg
* 400 g philadelphiaost
* 2 dl crème fraiche
* 1,5 dl socker
* 1 tsk vaniljsocker
* 1 stor citron, skal och saft.
Glasyr:
* 1 gelatinblad
* 2 msk socker
* 4 msk vatten
* 2 passionsfrukter
1. Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter).Ställ i kylen.
2. Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter.
3. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
4. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.
5. Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.
6. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.
Glasyr:
1. Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter.
2. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.
3. Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv.
'
Lycka till! ♥
Kraaamar Fanny
Jag vill vara din, Margaretha....
En ...... blir det, håller på att baka den nu så The Results får ni i kväll!
Kraaaaaaaamar Fanny ♥
Vad vill ni se??
Hi-hat cupcakes
Det här receptet är från Leilas underbara bok "A Piece Of Cake", dom kanske ser lite krångliga ut men följ receptet så kommer det att bli precis som du tänk dig. :D
12 st
Cupcake:
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl turkisk ypghurt
2 msk kallt kaffe
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad
Marängfrosting:
6 äggvitor
7 dl strösocker
lite citronsaft
2 tsk vaniljsocker
Chocolate coating:
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt poröst.
3. Smält smöret, lägg i yoghurten och kaffet och blanda i det i äggsmeten.
4. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den över vattenbad eller i micron.
6. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.
Marängfrosting:
2. Sätt bunken i ett vattenbad. Vispa med elvisp tills sockerkristallerna smält och det blir luftigt som maräng. Du
ska kunna se tydliga spår efter vispen. (Detta moment tog riktigt lång tid, stod i minst ½ timme, men då gjorde jag dubbel sats).
3. Ta bort bunken från vattenbadet och vispa ner vaniljsockret. Vispa med elvisp ytterligare några minuter tills marängen tjocknat och svalnat.
4. Använd en sprits med rundtyll och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen. Lämna ca 1 cm runt kanten.
5. Låt stelna lite i kylen eller frysen.
1. Hacka chokladen och smält den i vattenbad eller i micron tillsammans med oljan.
2. Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna lite.
3. Ta fram cupcakesen och doppa varje marängtopp i chokladen. Pensla på mer choklad om det behövs
någonstans.
4. Låt stelna i kylen i ca 30 minuter.
LYCKA TILL! <3 KRAMAR Fanny
Värmdöbullar
Mandelmassa, vanilj, bulle=himmelskt!
* ½ pkt jäst
* 150 g smör eller margarin
* 2½ dl mjölk
* ½ dl strösocker
* ½ tsk salt
* 1 tsk stötta kardemummakärnor
* 3 äggulor
* 8-9 dl vetemjöl
Fyllning:
* 150 g mandelmassa
* 50 g rumstempererat smör eller margarin
* 2 tsk vaniljsocker
Pensling:
* 1 uppvispat ägg
1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken. Värm allt till fingervärme, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig.
2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, stött kardemumma, äggulor och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.
3. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timma på en rumsvarm och dragfri plats.
4. Gör fyllningen. Riv mandelmassan fint. Rör ner mandelmasserivet smidigt med matfettet. Smaksätt med vaniljsocker.
5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Kavla ut degen till en stor platta, ca 30x50 cm.
6. Bred fyllningen över degplattan. Rulla ihop den från långsidan. Skär rullen i 25 bitar, ca 2 cm breda. Lägg dem med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
7. Pensla bullarna med ägg. Strö lite socker på varje bulle. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna på galler
LYCKA TILL! Kraam Fanny♥
Mina Kärleksmumsmums
* 4 dl strösocker
* 4.5 dl vetemjöl
* 3 tsk bakpulver
* 5 msk kakao av god kvalitet
* 300 g smör
* 2 dl vatten
1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.
4. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.
5. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.
6. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.
7. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.
MUMSMUMSEN:
1. Värm upp ett vattenbad med en ganska stor glas eller plåtbunke(inte plast).
2. Vispa äggvitorna och strösocker i vattenbadet tills smeten är så fast att du kan hålla skålen över huvudet.
3. Smeta ut marängen på kakan och ställ in i frysen i ca 5 min.
4. Undertiden, smält chokladen i ett lite mindre vattenbad och smeta försiktigt över chokladen på marängen, akta så du inte skrapar i marängen under.
5. Ställ in i kylen tills chokladen har stelnat helt och skär ett rutmönster i kakan.
Ät och njut!
LYCKA TILL! Kraaaaaaamar Fanny♥