Ställ din fråga (del 1)

Fråga mig om ni har något problem med någonting om bakning, något om mig eller andra baksliga saker! :D
Svaren får ni om en vecka.... tror jag! ;)

Kraaaaamar Fanny

Favorit i repris

Igår gjorde jag min halloncheesecake igen, även då blev den succé!

Klicka på bilden för att se receptet!

Kraaamar Fanny






Klassisk Kladdkaka




1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt svalna.

3. Vispa äggen och sockret så det blir pösigt.

4. Häll i smöret och vispa.

5. Mät i en liten skål upp vetemjöl, vaniljsocker och kakao och rör om med en sked. Rör sedan ner i smeten. 

6. Smöra och bröa en form och häll i smeten.
7. Sätt in i ugnen i ca 19 min. Stick en kniv i kakan och kolla, kniven ska vara lite kladdig, om du inte tycker det är goare med en lite fastare kaka.
Ta ut och låt svalna.


Lycka till!
Kraaamar Fanny










Karameller



Mumma..!


Urgulligt, eller hur??

Jag är med och tävlar om det här urgulliga förklädet!
Om du oxå vill tävla klicakar du HÄR!
Kraaaamar Fanny





Blåbärs och Hallonpaj


* 150 g smält smör

* 3 dl vetemjöl

* 3 dl havregryn

* 1/2 dl socker

* 1 tsk bakpulver

* 1 msk vaniljsocker

* sirap, honung, nötter eller frön

* 1 pkt frysta hallon och blåbär

* 1dl kokos

 

1. Rör ner ett par matskedar sirap och honung i det smälta smöret.

 

2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, häll därefter ner smörblandningen.

 

3. Lägg bären i smord ugnsfast form, strö över lite socker och potatismjöl.

 

4. Fördela den kladdiga pajsmeten över bären. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Lycka till!
Kraaamar Fanny ♥

Chokladdoppade maränger

* 3 äggvitor
* 2 dl socker
* 100 g mjölkchoklad, till topping
1. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Vispa äggvitorna och sockret i en rostfri bunke tills du kan hålla skålen över huvudet.

3. Spritsa ut smeten på en smord plåt och sätt in i ugnen i ca 45 min.
4. Smält chokladen i ett vattenbad och doppa marängerna.
5. Lägg marängerna för att stelna på ett bakplåtspapper.
Lycka till! Kraaaamar Fanny ♥


Tortilliasnittar




För 3 st bröd

* ca 500 g Grevéost
* salami av något slag
* 6 tortilliabröd


1. Riv osten och lägg lite i ett lager på ett tortilliabröd, lägg sen på salami och ett till lager ost. Ta det andra tortilliabrödet och lägg över allt. 

2.
Sätt på en stekpanna, utan smör, och lägg i brödet. Stek tills osten har smält och vänd sedan så du får samma gyllenbruna färg på båda sidorna.
Du får trycka och platta till lite på brödet för att det ska smälta ihop.

3. Snitta upp och bjud!


Lycka till!
Kraaaaamar Fanny♥



Citroncheesecake




* 150 g digestivekex (ca 10 st)
* 50 g smör

Fyllning:
* 4 gelatinblad
* 2 ägg
* 400 g philadelphiaost
* 2 dl crème fraiche
* 1,5 dl socker
* 1 tsk vaniljsocker
* 1 stor citron, skal och saft.

Glasyr:
* 1 gelatinblad
* 2 msk socker
* 4 msk vatten
* 2 passionsfrukter


1. Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (24 cm i diameter).Ställ i kylen.

2. Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter.

3. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.

4. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.

5. Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning.

6. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.

Glasyr:
1. Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter.

2. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.

3. Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 timme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv.



'

Japp, nu är det dax för tävling på bloggen!
Årets sommarbakverk ska korras och allt du behöver göra är att skicka in din bild på ditt sommrigaste bakverk
med en länk till inlägget där bakverket finns, skriv sedan på din blogg att du är med och tävliar och lägg in den här bilden åvanför!

Lycka till!
Kraaamar Fanny





Jag vill vara din, Margaretha....

Idag är det Margareta-dagen och det heter både faster, farmor och syster!
Så det ska firas med tårta, som alltid, och vem får inte uppdraget då? Jo, JAG! :D

En ...... blir det, håller på att baka den nu så The Results får ni i kväll!






Kraaaaaaaamar Fanny ♥




Vad vill ni se??

Hade tänkt baka något idag med min kusin, bara det att jag inte kan komma på vad vi ska baka!
Några förslag??
Vill ni se nån "favorit i repris" eller något helt nytt recept?? ni kanske har något eget recept ni vill dela med er av??


Kraaaaaaaaan Fanny

Hi-hat cupcakes

Det här receptet är från Leilas underbara bok "A Piece Of Cake", dom kanske ser lite krångliga ut men följ receptet så kommer det att bli precis som du tänk dig. :D




12 st

Cupcake:
3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl turkisk ypghurt
2 msk kallt kaffe
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad

Marängfrosting:
6 äggvitor
7 dl strösocker
lite citronsaft
2 tsk vaniljsocker

Chocolate coating:
350 g mörk choklad
3 msk olja

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt poröst.

3.
Smält smöret, lägg i yoghurten och kaffet och blanda i det i äggsmeten.

4.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5.
Hacka den mörka chokladen grovt och smält den över vattenbad eller i micron.

6.
Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. 

7.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.

Marängfrosting:
1. Blanda äggvitor, socker och saft av citron i en rostfri bunke. Vispa fluffigt för hand i ca 1 minut.

2.
Sätt bunken i ett vattenbad. Vispa med elvisp tills sockerkristallerna smält och det blir luftigt som maräng. Du
ska kunna se tydliga spår efter vispen. (Detta moment tog riktigt lång tid, stod i minst ½ timme, men då gjorde jag dubbel sats).

3.
Ta bort bunken från vattenbadet och vispa ner vaniljsockret. Vispa med elvisp ytterligare några minuter tills marängen tjocknat och svalnat.

4.
Använd en sprits med rundtyll och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen. Lämna ca 1 cm runt kanten.

5.
Låt stelna lite i kylen eller frysen.

Chocolate coating:
1.
Hacka chokladen och smält den i vattenbad eller i micron tillsammans med oljan.

2. Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna lite.

3. Ta fram cupcakesen och doppa varje marängtopp i chokladen. Pensla på mer choklad om det behövs
någonstans.

4. Låt stelna i kylen i ca 30 minuter.

Man kan förvara dess i kylen väl inplastade i ca 3 dagar, dom går även att frysa.

LYCKA TILL! <3 KRAMAR Fanny




Värmdöbullar

                                                   Mandelmassa, vanilj, bulle=himmelskt!
                      


* ½ pkt jäst
* 150 g smör eller margarin
* 2½ dl mjölk
* ½ dl strösocker
* ½ tsk salt
* 1 tsk stötta kardemummakärnor
* 3 äggulor
* 8-9 dl vetemjöl

Fyllning:
* 150 g mandelmassa
* 50 g rumstempererat smör eller margarin
* 2 tsk vaniljsocker

Pensling:
* 1 uppvispat ägg



1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölken. Värm allt till fingervärme, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen. Rör tills den har löst sig.

2. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, stött kardemumma, äggulor och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen.

3. Arbeta degen smidig, för hand eller med maskin, tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timma på en rumsvarm och dragfri plats.

4. Gör fyllningen. Riv mandelmassan fint. Rör ner mandelmasserivet smidigt med matfettet. Smaksätt med vaniljsocker.

5. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig med resten av mjölet. Kavla ut degen till en stor platta, ca 30x50 cm.

6. Bred fyllningen över degplattan. Rulla ihop den från långsidan. Skär rullen i 25 bitar, ca 2 cm breda. Lägg dem med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Pensla bullarna med ägg. Strö lite socker på varje bulle. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem svalna på galler



LYCKA TILL! Kraam Fanny♥





Mina Kärleksmumsmums

Det här receptet har jag faktiskt kommit på själv.
Kärleksmums med mumsmums uppe på så alltså Kärleksmumsmums.
En blandning av två av mina favorit saker!
Och jag lovar er att det är godare än det ser ut, so give it a try!
Kärleksmums:
5 st ekologiska ägg
* 4 dl strösocker
* 4.5 dl vetemjöl
* 3 tsk bakpulver
* 5 msk kakao av god kvalitet
* 300 g smör
* 2 dl vatten
Mumsmums:
* 3 äggvitor
* 2 dl socker
* 200g 70% choklad

1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

 

2. Vispa ägg och strösocker pösigt.


3. Blanda vetemjöl, bakpulver och kakao i en skål.


4. Sikta mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.


5. Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.


6. Klä en plåt, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.

 

7. Grädda kakan i cirka 15 minuter (den får inte bli torr), prova med en sticka. Låt svalna.

MUMSMUMSEN:

1. Värm upp ett vattenbad med en ganska stor glas eller plåtbunke(inte plast).

 

2. Vispa äggvitorna och strösocker i vattenbadet tills smeten är så fast att du kan hålla skålen över huvudet.


3. Smeta ut marängen på kakan och ställ in i frysen i ca 5 min.


4. Undertiden, smält chokladen i ett lite mindre vattenbad och smeta försiktigt över chokladen på marängen, akta så du inte skrapar i marängen under.


5. Ställ in i kylen tills chokladen har stelnat helt och skär ett rutmönster i kakan.

Ät och njut!


LYCKA TILL! Kraaaaaaamar Fanny