Nyttiga vanilj-och-blåbärsbullar

Dessa vanlij och blåbärsbullar är lätta, har lägre GI p.g.a. linfröna och de innehåller bara hälften så mycket kalorier som vanliga bullar.

DU BEHÖVER
* 50 g jäst
* 2 1/2 dl minimjölk
* 100 g kesella vanilj 7,5%
* 1/2 dl flytande honung
* 1 dl ljus sirap
* 7-10 dl vetemjöl
* 1/2 dl linfrön
* 1 tsk kardemumma
* 1 tsk salt
* 1 tsk psylliumfrön

Fyllning:
* 100 g kesella vanilj 7,5%
* 1/2-1 dl frysta, tinade/ färska blåbär ( Rörs i hop med kesellan)

* kanel+vaniljsocker
* 1/2 dl hackad mandel 
* uppvispat ägg att pensla bullarna med

Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Smula ner jästen i en bunke. Värm upp mjölken i en kastrull på låg värme till ca 37 grader, fingervarmt. Blanda sedan den ljumma mjölken med vaniljkesellan. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt honung, sirap, kardemumma och salt och rör. Häll i linfrön, psylliumfrön och mjölet lite i taget. Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna. Jäs degen under bakduk ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda den smidig innan du kavlar ut den på mjölat bakbord. Bred på kesella vanilj blandad med blåbären och pudra över med kanel och vaniljsocker. Rulla ihop till en rulle och skiva med vass kniv rullen i ca 20 skivor, lagom bulltjocka. Lägg dem i bakformar och låt jäsa under bakduk ytterligare 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över hackad sötmandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 6 minuter. Låt svalna på galler


LYCKA TILL! <3 KRAMAR Fanny



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback